Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Μέλιτη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ)

Μια ακόμη εθνική εορτή και η επέτειος της 25ης Μαρτίου για την επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε με κάθε τιμή στην Μελίτη.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης όπου πραγματοποιήθηκε η δοξολογία και εν συνεχεία στο μνημείο των ηρώων στην πλατεία πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνος δέηση από τον Ιερέα του Χωριού, η κατάθεση στεφάνων από τοπικούς φορείς και συλλόγου και απαγγέλθηκαν ποιήματα από τα παιδιά του  νηπιαγωγείου Μελίτης.
 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση.

Γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εθνική επέτειος του 1821 από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης (BINTEO)

Γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εθνική επέτειος του 1821 από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης (φώτο)

Μια πολύ όμορφη γιορτή αφιερωμένη στην Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 παρουσίασαν χθες παραμονή της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού το πρωί οι μαθητές του  Δημοτικού Σχολείου Μελίτης σε αίθουσα του σχολείου από τους μαθητές της Έκτης, της Πέμπτης και της Τρίτης  τάξης υπό των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Νίκο Μαντρατζή  και Ελένης Ελευθεριάδου.
Μικροί και μεγάλοι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και εντυπωσίασαν αλλά και συγκίνησαν όσους παρακολούθησαν την όμορφη γιορτή με τα μηνύματα που πέρασαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα και τους αγώνες της.
Μέσα από

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Επίδοση βαθμολογίας Β τριμήνου- ενημέρωση γονέων

Η βαθμολογία του Β’ τριμήνου θα δοθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 από τις 11.30 .
 Κατά τις ίδιες ώρες μπορούν να προσέρχονται και οι γονείς/κηδεμόνες των τάξεων Α’ & Β’, για τις οποίες δεν προβλέπεται βαθμολογική αξιολόγηση των μαθητών, προκειμένου να ενημερωθούν περιγραφικά για την επίδοση των παιδιών/κηδεμονευομένων τους.


30 εκφράσεις που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά άλλα λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν


Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.
Οι φράσεις αυτές κρύβουν μία μικρή ιστορία, με άγνωστους σε εμάς πρωταγωνιστές, η οποία αφενός έχει κάτι να μας διδάξει, και αφετέρου απεικονίζει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και δράσης των ανθρώπων μίας άλλης εποχής.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων η λαϊκή αυτή σοφία, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την συνέχεια του Ελληνισμού, εφόσον τις ίδιες φράσεις χρησιμοποιούμε και σήμερα.
Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, ταυτόχρονα όμως, εύκολα διαπιστώνει κανείς, πως στην πραγματικότητα μοιραζόμαστε διαχρονικά τα ίδια πάθη, φόβους, ανησυχίες και ελπίδες.
ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟ
«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων. Αυτή η συνήθεια συνηθίζεται ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να μας συμβεί…
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Eβδομάδα κατά του σχολικού εκφοβισμού

8/Θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας.
 Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την εβδομάδα κατά του σχολικού εκφοβισμού, με την αρωγή
των φοιτητριών του Π.Τ.Δ.Ε κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της Γ' Φάσης της πρακτικής τους άσκησης στο Σχολείο μας!!!

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Φτιάξτε μόνοι σας τον δικό σας «Μάρτη» με δύο τρόπους

diy-ftiakste-monoi-sas-ton-diko-sas-marti-me-duo-tropousΗ κόκκινη κλωστή που βάζουμε την 1η Μαρτίου είναι και αυτή μια πάρα πολύ παλιά συνήθεια. Πως φτιάχνεται, και πότε την φοράμε. Δείτε τα βίντεο.
Παρακάτω θα βρείτε δύο εύκολους διαφορετικούς τρόπους να φτιάξετε τον δικό σας «Μάρτη». Παρακολουθήστε τα βίντεο με τις οδηγίες και καλή επιτυχία!

Ο «Μάρτης» – Το έθιμο, η ιστορία και οι ερμηνείες

o-martis--to-ethimo-i-istoria-kai-oi-ermineiesΗ κόκκινη κλωστή που βάζουμε την 1η Μαρτίου είναι και αυτή μια πολύ παλιά συνήθεια. Δείτε πως έχει καθιερωθεί το έθιμο, την ιστορία του και τις ερμηνείες του.

 
 

Η ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν «Μάρτη» και μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν με «Μάρτη» και το άγαλμα της Αθηνάς.
Ο Παυσανίας λέει πως την πρόληψη αυτή την είχαν πάρει από τους Αιγυπτίους. Όταν τελείωνε ο μήνας έπλεναν την κόκκινη κλωστή (ταινία) στον Ιλισσό και την έκρυβαν για τον άλλο χρόνο. Έτσι η ταινία αυτή πήγαινε από γενιά σε γενιά και όσο πιο παλιά ήταν τόσο πιο γούρικη θεωρείτο.

Το έθιμο & οι ερμηνείες

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα,